.
DSGN.: Ściany boczne ostrosłupa prawidłowego trójkątnego są trójkątami
o przyprostokątnych długości 12cm. Oblicz objętość i pole powierzchni całkowitej
tego ostrosłupa.
31 mar 23:29
Mila: Z czym masz problem?
31 mar 23:37
DSGN.: sciany boczne są trójkatami równoramiennymi czyli 12 to jest wysokość trojkata rownoramiennego
czy jak
nie wiem gdzie obsadzić tą 12
31 mar 23:40
Mila: Są też Δ prostokątnymi. Zatem to wygląda jak ścięte naroże sześcianu.
Oblicz i podaj wynik.
31 mar 23:44
maddhew:

kąt ASB jest prosty |SA|=|SB|=12 ⇒ |AB|=12
√2
P
p=72
√3
P
b=144*3/2 = 216
|ST|=H |SE|=h
h=
√144−(6√2)2 = 6
√2
H
2=h
2−|TE|, |TE| to 1/3 wysokości podstawy. Dokończ
31 mar 23:44
Mila: Można tak, ale widzę prostszy sposób.
31 mar 23:50
DSGN.: własnie probowałem tak jak
Maddhew i chyba tylko w obliczeniach sie trzasnąłem

a
Mila Twojego sposobu nie widze

(moze juz jestem zmeczony, albo ograniczony

)
31 mar 23:55
Mila: No to postaw, ten ostrosłup na bocznej ściance, jak naroże sześcianu.
taka odpowiedź?
31 mar 23:59
DSGN.: Mila zgadza się
1 kwi 00:00
Mila: Czy już rozumiesz na czym to polega?
1 kwi 00:06
DSGN.: to zadanie teraz tak

poćwieczę jutro z innymi, zobaczymy jak to bd szło
1 kwi 00:11