Zadanie z prawdopodobieństwa
Nanana: Zadanie z prawdopodobieństwa. Pomoże ktoś?
Dwaj strzelcy trafiają do tarczy z prawdopodobieństwem odpowiednio 0,9 i 0,95. Strzelcy oddali
po jednym strzale. Prawdopodobienstwo tego, ze trafi dokladnie jeden z nich wynosi:
I tu jest odpowiedź 0,140
Proszę o w miarę dokładne wytłumaczenie tego zadania
31 mar 23:13
maddhew: A − trafił pierwszy strzelec
B − trafił drugi strzelec
A' − pierwszy nie trafił
B' − drugi nie trafił
C − trafił dokładnie jeden strzelec
zdarzenia są niezależne, więc P(a∩B) = P(A)*P(B)
P(C) = P(A)*P(B') + P(A')*P(B')
31 mar 23:16
Pt :): P(C) = P(A)*P(B') + P(A')*P(B)
Chyba bez tego " ' " przy drugim "B"
31 mar 23:26
Nanana: ok, dzięki za pomoc. Tylko tam na końcu nie powinno byc B', a samo B, ale pewnie niechcący Ci
się tak napisało. Pozdrawiam.
31 mar 23:27
31 mar 23:29
Pt :):
31 mar 23:31