oblicz x ze wzoru (przekształcanie)
sheeezah: | a−bx | | cx−b | |
| + 2x = |
| <=== obliczyć x.. |
| c | | c | |
a − bx + 2xc = cx − b
−bx + 2xc − cx = −b − a
x (−b +2c −c) = −b − a
x (−b + c) = −b − a /*(−b + c)
...dobrze?
31 mar 23:06
sheeezah: Bdw, jutro bde się męczył z zadankami na bdb więc zapraszam na pewno się coś pojawi xD
31 mar 23:08
Paweł: nie wiem czy można obustronnie podzielić przez −b+c ? a jeżeli b=c to wtedy mianownik=0
31 mar 23:12
xyz: to zależy. jeżeli b = c i a = −b to jest tożsamość, jeżeli b = c i a ≠ −b to równanie
sprzeczne, a dla każdego innego układu parametrów jest tak, jak wyliczone powyżej.
31 mar 23:26