funkcja wykladnicza, parametr
Shizuka: Rozwiaz rownania z parametrm a ( a ∊R)
12a + ax−
12x − x2 =
2(a + 3)x3 − 4x
błagam bo ja tego nie ogarne sama

zaczęłam coś liczyc ale to jak inwazja kosmitów wyglada w moim zeszycie
mianowniki do zera przyrownalam
a(2+x)=0 czyli dla x=−2
z 2 ulamka dla x=0 v 2
i z trzeciego x = 0 v 2 v −2
a potem juz przybyli ci kosmici. Ktoś pomoże?
31 mar 23:05
krystek: | 1 | | 1 | | 2(a+3) | |
| − |
| − |
| =0 D=R/{−2.0,2} i a≠0 |
| a(2+x | | x(2−x) | | x(x+2)(x−2) | |
31 mar 23:14
Shizuka: tutaj odpowiedz jest inna..
x=−2a lub a+2 dla x∊−{−4,−2,−1,−
23 , 0,1 };
x= 1
13 dla a = −
23;
x=1 dla a =−1; x=3 d;a a =1, x=4 dla a =−2; x=8 dla a=−4;
rownanie nie ma sensu dla a =0
ale skad sie to bierze ?
moze ktos rozpisac?
31 mar 23:21
Shizuka: to trzeba sprowadzic do jednego mianownika czy jak ..

nie mam pojecia
31 mar 23:33
krystek: x(x−2)+ax(x+2)−2a(a+3)=0
x2−2x+ax2+2ax−2a2−6a=0 i teraz uporządkuj i przeprowadż dyskusję
31 mar 23:37
krystek: Tak wspólny mianownik , to a*x(x−2)(x+2) i mnożysz obustronnie przy założeniach Jak Wyżej
31 mar 23:39