rownanie
zadanie: I5
x−1I=4*5
x jak to rozwiazac
31 mar 22:53
Aga1: 5x−1=4*5x lub 5x−1=−4*5x
31 mar 22:58
Beti:
rozpatrujesz dwa przypadki:
1) x≥0
5
x−1=4*5
x
3*5
x=−1 /:3
xε zb. pustego
2) x<0
−5
x+1=4*5
x
5*5
x=1
5
x+1 = 5
0
x+1=0
x= −1
31 mar 22:58
Eta:
5
x−1=4*5
x v 5
x−1= −4*5
x
| | 1 | |
3*5x= −1 −− sprzeczność lub 5*5x=1 ⇒ 5x= |
| ⇒ x= −1 |
| | 5 | |
31 mar 22:59
Aga1: Coś nie tak z założeniem
1)5x−1≥0
5x−1=4*5x
2)5x−1<0
−5x+1=4*5x
31 mar 23:03
zadanie: skad sie to wzielo

ta trojka

3*5
x=−1 /:3
1 kwi 10:33
zadanie:
1 kwi 12:25
Aga1: 1*5x−4*5x=−3*5x
1 kwi 12:33