.
student: witam. sprawdzcie czy dobrze zamienilem z systemu 16 na 10. dzieki za pomoc. CBA (16 ) =
12*256+11*16+10=3258 (10)
31 mar 22:45
asdf: dobrze masz
31 mar 22:49
maddhew: Wynik jest dobry. A na przyszłość, jeśli chcesz sprawdzić tylko poprawność wyniku, a korzystasz
akurat z Windowsa, to robisz tak.
1. Odpalasz kalkulator
2. Widok ⇒ Programisty
3. Po lewej wybierasz system liczbowy, w jakim chcesz wprowadzać dane.
4. Po wprowadzeniu liczby klikasz znowu po lewej na system, na który chcesz zamienić liczbę i
gotowe
31 mar 22:49
student: DZIEKI. A NA SYST. 8 MOŻESZ MI WYTŁUMACZYĆ ?
31 mar 22:49
student: maddhew DZIEKI NAWET DZIAŁA

tyle ze na kolosie nie będę miał windowsa
31 mar 22:52
asdf: dzielisz przez 8 i wypisujesz reszty z dzielenia. Robisz tak do puki nie otrzymasz 0. Wynik
spisujesz od dołu
31 mar 22:53
asdf: Jaki masz wynik?
31 mar 22:56
student: 6270
31 mar 22:58
asdf: 3258/8 = 407, reszta 2
407/8 = 50, reszta 7
7/8 = 0, reszta 7
mi coś takiego
31 mar 23:00
student: zaraz napisze Ci jak mi to wyszło tylko sie upewnie.
31 mar 23:08
student: 3258 (10) na system 16 = 6*8
3+2*8
2+7*8
1+2*8
0 = 6272

eureka
31 mar 23:13
student: .
1 kwi 00:23