oblicz wartość wyrażenia ( logarytmy na dobry)
sheeezah: | log√128 + log 3213 | |
| = |
| log 2√2 | |
31 mar 22:25
krystek: 128=64*2
32=8*4=23*22 i może to pomoże samodzielnie rozwikłać.
31 mar 22:29
sheeezah: na początku próbowałem zapisać to w postaci logarytmów dwójki o różnych potęgach ale doszedlem
31 mar 22:29
Beti: √128 = √27 = 27/2
32? = 2?
2√2 = 2*21/2 = 23/2
31 mar 22:29
Patronus:
| | log27 + log25/3 | | 26/3 log2 | | 56 | |
= |
| = |
| = |
| |
| | log23/2 | | 3/2 log2 | | 9 | |
31 mar 22:30
sheeezah: [działanie] = U{ log
31 mar 22:34
Beti: OK i teraz stosujesz własność:
loga
c = c*loga
i po zawodach
31 mar 22:34
Eta:
32
1/5= {2
5)
1/5= 2
√128= (2
7)
1/2= 2
3,5 2
√2= 2
3/2=2
1,5
| | log 2*23,5 | | log24,5 | | 4,5*log2 | |
......= |
| = |
| |
| =3 |
| | log21,5 | | log21,5 | | 1,5*log2 | |
31 mar 22:36
sheeezah: | log27/2 + log 25/3 | | log (27/2 * 25/3) | |
| = |
| = |
| log 23/2 | | log 23/2 | |
| log (27/2 + 5/3) | | log (221/6 + 10/6) | |
| = |
| = |
| log 23/2 | | log 23/2 | |
31 mar 22:41
sheeezah: <i have no idea what i'm doing>
31 mar 22:43
sheeezah: Eta tam jest 31 do potęgi 1/3
31 mar 22:43
31 mar 22:47
sheeezah: | log 2 {31/6} | | 31/6 log2 | | 31/6 | | 31 | | 2 | |
| = |
| = |
| = |
| * |
| = |
| log23/2 | | 3/2 log2 | | 3/2 | | 6 | | 3 | |
31 mar 22:47
sheeezah: | | 4 | |
srsly? to jest wynik? 31/9? 3 |
| ? niczego nie spaprałem? |
| | 9 | |
31 mar 22:49
Eta:
| | 1 | | 1 | |
Ja widzę 32 a czy do |
| ? czy do |
| to słabo widzę  |
| | 3 | | 5 | |
31 mar 22:49
sheeezah: no no 32 do 1/3 sry xD ale jak te moje obliczenia.. ?
31 mar 22:51
Beti: są OK
31 mar 22:53
Eta:
31 mar 22:55
sheeezah: Dzięki wielkie za wsparcie
31 mar 23:00