end
end: Znajdź x:
log
x 3
9 =3
Nie mogę sobie z tym poradzić
x
3= 3
9 i nie wiem co dalej mam zrobić może ktoś pomoże
31 mar 21:39
Baś: x
3=(3
2)
3
x
3=9
3
x=9
31 mar 21:41
Beti:
x3 = (33)3
x3 = 273
x=27
31 mar 21:41
end: Dzięki bardzo
31 mar 21:45
Baś: Okej, ja już widzę 6−tki zamiast 9−tek. Wybaczcie.
Beti ma oczywiście racje
31 mar 21:46
end: log7 14 − log7 2√7
Nie mogę się doliczyć to będzie po prostu log7 142√7= log77√7
31 mar 21:50
Baś: | | 1 | | 1 | |
=log77−log7√7=1− |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
31 mar 21:54
end: A rozumiem dzięki
31 mar 21:56
kylo1303: | | 7 | | 1 | |
robisz dobrze, |
| =√7 wiec wynik bedzie |
|
|
| | √7 | | 2 | |
Co do rozwiazania
Baś, gdybys nie zrozumial skad sie wzielo: wylaczyla log
72 z obu
logarytmow i sie zredukowalo.
31 mar 21:56
eniu: p0p1 = (p2p2)k
31 mar 21:57
end: Tak wiem wszystko już rozumiem
31 mar 21:59
end: x
−12=7/
−2
x=7
−2
| | 1 | |
x= |
| 2 → ta 2 to potęga
|
| | 7 | |
x=
149
czy to jest dobrze jeśli tak to mógłby ktoś wytłumaczyć czemu tak a nie inaczej
31 mar 22:06
Beti: tak, jest dobrze. A czemu właśnie taką metodą? Bo jest całkiem przejrzysta
31 mar 22:18
end: To zad. zrobił kolega ale ja za bardzo nie rozumiem tego z tą 2 jak jest x
−12 =7 /
−2 to
ta 2 jest tu jako potęga
31 mar 22:22
Beti: | | 1 | | 1 | |
tak i jest po to, żeby "zneutralizować" potęgę − |
| , bo: (− |
| )*(−2) = 1 |
| | 2 | | 2 | |
31 mar 22:25
end: już rozumiem, a znasz może jakąś inną metodę
31 mar 22:28
Beti:
można też tak:
x
−1/2 = 7
1=49x /:49
jest ona bardzo podobna do poprzedniej, ale dłuższa
31 mar 22:38
end: Jeszcze tylko jedną rzecz chciałam
22 * 1814 * √32 / 814 =
=22 * (2−3)14 * 3212/ 234=
= 22 * 2−34 * (25)12/ 234=
= 22 * 2−34 * 252/ 234=
= 2114 * 252/ 234=
= 2154/ 234= 2124= 23= 8
,,/"oznacza kreskę ułamkową mógłby ktoś to sprawdzić i powiedzieć czy dobrze
31 mar 22:49
Magdalena: dobrze
31 mar 22:51
end: to super dzięki
31 mar 22:52