Zapisz w postaci potęgi a następnie oblicz: a) [ ( 3^2 −2^2 )( 3^{1/3} − 2^
ola: Zapisz w postaci potęgi a następnie oblicz:
a) [ ( 32 −22 )( 31/3 − 21/3) ] / [ 2*31/3 + 34/3 − 24/3 − 3 * 21/3]
31 mar 21:14
Beti:
nie wiem czy o to chodzi, ale można tak:
| (32−22)(31/3−21/3) | |
| =
|
| 2*31/3+34/3−24/3−3*21/3 | |
| | (32−22)(31/3−21/3) | |
= |
| =
|
| | 2*31/3+3*31/3−2*21/3−3*21/3 | |
| | (32−22)(31/3−21/3) | |
= |
| =
|
| | 5*31/3−5*21/3 | |
| | (32−22)(31/3−21/3) | |
= |
| =
|
| | 5(31/3−21/3) | |
31 mar 21:55
ola: Dziękuję
31 mar 22:52