analit
zbk: napisz równanie osi symetrii figury złożonej z okregu o równaniu x2 +y2 +4x − 2x −11=0
oraz z obrazu tego okręgu otrzymanego przez symetrie środkową względem punktu O=(2,5)
wg mnie równanie okręgu ma środek S(−2,1) r=4 a ten punkt S'[6,9] układ równań na prostą
y=ax+b i mi źle wychodzi bo wynik to y=−x+7
prosze o jakies wskazówki mam wątpliwości co do tej symetrii środkowej bo dawno nie robiłem
zadań tego typu i zapomniałem troche
31 mar 21:00
Eta:
Osią symetrii tych dwu okręgów są dwie proste:
| | yS' −yS | |
1/ prosta SS' : y= |
| *(x−xS)+yS |
| | xS'−xS | |
| | 9−1 | |
y= |
| *(x+2)+1 ⇒ y= x+3 |
| | 6+2 | |
2/ prosta , to prosta prostopadła do prostej SS
' i przechodząca przez punkt O
zatem ma równanie : y= −1(x−x
O)+y
O ⇒ y= −(x−2)+5 ⇒ y= −x+7
31 mar 22:05