Prosta opisana rownaniem y = √(2−π)2x+π
look at me: 2.
Prosta opisana rownaniem y = √(2−π)2x+π przechodzi tylko przez
a) I i II cwiartke ukladu wspolrzednych
b) I i IV cwiartke ukladu wspolrzednych
c) I, II i III cwiartke ukladu wpolrzednych
d) I, II i IV cwiartke ukladu wspolrzednych
odp. C
ale dlaczego?
mógłby ktoś pomóc? i zamieścić rysuneczek z objaśnieniem?
31 mar 20:59
maddhew: z czego jest ten pierwiastek, bo nie widać?
31 mar 21:17
MQ: Podejrzewam, że to jest y=√(2−π)2x+π
bo inaczej to byłby bezsens.
Wyjaśnienie:
√(2−π)2 jest dodatni
jeśli a>0, to y=ax przechodzi przez I i III ćwiartkę i punkt (0,0)
Ponieważ dodana jest do tego jeszcze liczba dodatnia (u nas π), więc wykres jest podniesiony do
góry, czyli przechodzi przez I II i III ćwiartkę.
31 mar 21:25