prostą m prostopadłą do prostej k : y=1/2x - 2 1/2
Anka: ZAD. NR 1
prostą m prostopadłą do prostej k : y=1/2x − 2 1/2
i nie przechodząca przez 3 ćw. układu współ. opisuje równanie;
A− y= − 1/2 x + 2 1/2
B− y= 5x + 2 1/2
C− y= −2x + 1/2
poprawna to C, ale nie wiem skąd taki wynik?
ZAD. NR 2
prostą prostopadłą do osi OX i przechodzącą przez punkt (3, 7) opisuje równanie;
A− y+7=0
B− y−3=0
C− x−3=0
popr. to C, ale tez nie wiem dlaczego
podjął by się ktoś wytłumaczenia? w miarę dokładnie? co bym mogła zrozumieć
31 mar 20:47
maddhew:
Zad 1.
Dwie proste, o równaniach y=a1x+b1 i y=a2x+b2 są do siebie prostopadłe tylko wtedy,
gdy a1*a2=−1
31 mar 20:53
maddhew:
Zad. 2
Skoro prosta jest prostopadła do osi OX, to znaczy, że x nie będzie się zmieniało. Masz podany
punkt (3,7), bierzesz sobie tego x co masz podanego, czyli x=3 czyli x−3=0
31 mar 20:57
Anka: zad. 1
czyli
0.5 * a = −1
a = −0.5
ale co dalej?
skoro w odp. C która jest poprawna a= −2
zad. 2
DZIĘKI
31 mar 21:03
maddhew: Zad1.
Z tego równania, co napisałaś, na pewno wychodzi taki wynik? −1/0.5 to −2
31 mar 21:05