log
morfeusz: wykaz ze log ab=log a+ log b, podaj odpowiednie zalozenia,
kto umie ?
31 mar 20:32
proszę o pomoc: zał: a>0, b>0
przypomnij sobie twierdzenie o dodawaniu logarytmów o takiej samej podstawie
31 mar 20:35
morfeusz: no to to wlasnie widze ale co z tym dalej?
31 mar 20:44
maddhew: Za jednym zamachem można to dla dowolnej podstawy załatwić.
logax=d logay=e ⇔ z definicji ad=x, ae=y a∊R+−{1}, x>0, y>0
Tak więc logaxy = loga(ad*ae) = logaad+e = d+e = logax + logay
31 mar 23:13
Mila: a>0 i b>0
loga=c1 ⇔10c1=a
logb=c2 ⇔10c2=b
10c1*10c2=a*b
10c1+c2=a*b
log(ab)=c1+c2=loga+logb
cnw
31 mar 23:18