oblicz (zadanie z logarytmów na 4)
sheeezah: 25log510−1
31 mar 20:26
sheeezah: mój tok rozumowania wygląda tak (może ktoś wskaże gdzie jest błąd)
25log510−1 = (52)log59 = 52log59 = 5log592 = 5log581 = 81 ?
31 mar 20:30
proszę o pomoc: 81
52log5 10−1=(10−1)2=92=81
31 mar 20:32
proszę o pomoc: dobrze
31 mar 20:33
31 mar 20:34
Eta:
Odp: 4
31 mar 20:36
sheeezah: a nie jednak nie, wpisałem 10−1 bez nawiasu, stąd zły wynik.. anyway dzięki za wsparcie
31 mar 20:37
proszę o pomoc: sorry musiałem coś pomylić..
31 mar 20:37
proszę o pomoc: spoko
31 mar 20:38
Eta:
25
log5(10) −1
| | 1 | | 1 | |
25log510*25−1 = 5log5(100)* |
| = 100* |
| = 4 |
| | 25 | | 25 | |
Powodzenia w następnych
31 mar 20:39
sheeezah: 25log510 −1 = (52)log510−1 = (5log510−1)2 = ...
(czemu tutaj
31 mar 21:31
sheeezah: 25log510 −1 = (52)log510−1 = (5log510−1)2 =
czemu to log510 −1 nie rowna sie log59
31 mar 21:31
sheeezah: log510 −1 = (log510) −1 cnie?
31 mar 21:32
filip:

25
log510 −1 = (5
2)
log510−1 = (5
log510−1)
2 = (5
log510−log55)
2 =
(5
log5(10/5))
2 = (5
log52)
2 = 2
2 = 4
31 mar 21:38
Oooo: Log 0,01
16 gru 12:18
Jolanta: | | 1 | | 1 | | 1 | |
log0,01=log10 |
| =−2. bo 10−2=( |
| )2= |
| =0,01 |
| | 100 | | 10 | | 100 | |
16 gru 12:58