figury
MONIKA: przekątna prostopadłościanu o podstawie kwadratowej tworzy z krawędzią boczną kąt 30 stopni
.Wysokość prostopadłościanu wynosi 8 cm.Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość tego
prostopadłościanu.
31 mar 19:55
Herju: z tangensa przekątna podstawy = 8√3/3
długość krawędzi podstawy 4√6/3
V=256/3
Pc=(64+128√6)/3
31 mar 20:05
MONIKA: a możesz mi napisać po kolei jak to policzyłeeś
31 mar 20:11
Herju: rysunek...
tg 30
0=d/8 (d− przekątna podstawy)
do obliczenia długości krawędzi podstawy (a) stosujemy tw. Pitagorasa
a wtedy tylko podstawić do wzorów
31 mar 20:32