:(
Domiś: zad. : odcinek o końcach A(−1;1) i B(5;1) jest cięciwą okręgu o promieniu długości 5. wyznacz
równanie okręgu.
ja wyznaczyłam równanie prostej l zawierającej A i B (wyszło : y=1), później wyznaczyłam
środek AB (wyszło: S(2,1) ) i utknęłam. Chciałam napisać równianie prostej k prostopadłej do
prostej l wiedząc że przechodzi przez środek AB i stąd jakoś wyznaczyć współrzędne środka
okręgu ale nie wiem jak.. a może to zły sposób pomocy
31 mar 19:38
maddhew: Skoro |AB| jest cięciwą, to znaczy, że A i B leżą na okręgu.
Czyli, przyjmując sobie środek S(x,y), |AS|=|BS|=5. Załatw to odległościami odcinków
31 mar 22:41
31 mar 22:51