równania z parametrem, funkcja wymierna
Shizuka: rozwiąż równanie z parametrem a ∊R
x−ax+1=
x+ax−2
i teraz tak x≠−1
x≠2
ci co dalej

rozpisalam sobie i jednak źle. Jesli ktoś by mógł mi rozpisać krok po kroku?
Byłabym wdzieczna
Basia:
(x−a)(x−2) = (x+a)(x+1)
x
2−2x−ax+2a = x
2+x + ax + a
−3x − 2ax = −a /*(−1)
3x+2ax = a
(3+2a)x = a
1.
3+2a=0 ⇔ a = −
32
0*x = −
32
sprzeczność
czyli dla
a=−32 nie ma rozwiązania
2.
3+2a≠0 ⇔ a≠−
32
wtedy
czyli jest rozwiązanie, ale musisz jeszcze wykluczyć przypadki:
dokończ sobie