Rozwiąż nierówność
Pt :): Jak rozwiązać taką nierówność?
|x
2+6x−7|>6+|x+7|
Zawsze, gdy miałem taką nierówność lub równanie z wartością bezwzględną to zaznaczałem na osi 3
przedziały i rozpatrywałem wtedy rozwiązania, a przez to, że mam tutaj równanie kwadratowe, to
nie wiem jak to zrobić.

Proszę o pomoc. Jak to rozwiązać algebraicznie, a nie graficznie.
31 mar 19:21
Baś: Narysuj sobie te funkcje pod modułami normalnie na osi

No i tak samo− przedziałami. Nic się
nie zmienia.
31 mar 19:23
Shizuka: Δ=36+28=64
√64=8
liczysz x1 i x2 masz rownanie
31 mar 19:24
Shizuka:
i dalej tak jak mówi Baś
31 mar 19:24
Basia:
no nie bardzo; z fali tutaj praktycznie nic nie wynika
pomyśl
Baś nad innym sposobem;
trzeba tak jak sugeruje [Pt]]
x
2+6x−7=0
Δ=36+4*7 = 36+28 = 64
x
2+6x−7≥0 ⇔ x∊(−
∞; −5>∪<−1;+
∞)
x
2+6x−7<0 ⇔ x∊(−5; −1)
i masz
|(x+1)(x+5)| − |x+7| − 6 > 0
no i przedziałami: (−
∞;−7); <−7;−5>; (−5;−1); <−1;+
∞)
tym razem czterema
31 mar 19:31
Pt :): Te miejsca zerowe to chyba x
1=1, x
2=−7. I z x+7=0 → x
3=−7. Czyli jeden pierwiastek
podwójny. To coś zmienia? Mógłby ktoś na szybko narysować te przedziały? Dziękuję
31 mar 19:48
Baś: Basiu chodziło mi konkretnie o taki wykresik pomocniczy.
Oczywiście to jest tak baardzo na oko. Ale chodzi o ideę. O taki wykres mi chodziło. Świetnie
się sprawdza moim zdaniem
31 mar 20:00
Baś: Super

wykresu nie wkleiło. Chyba mam wczorajszy problem
Ety
31 mar 20:00
31 mar 20:06
Pt :): Hmmm, a taki jednowymiarowy?

Jak zrobić?
31 mar 20:08
31 mar 20:09
Pt :): No taki tylko z osią "x". Bo nie umiem z takiego odczytać przedziałów i znaków (+/−)
przedziałów
31 mar 20:10
Baś: tzn. stop, bo zaraz ktoś mnie okrzyczy. Nic nie musisz. Ale tak jest chyba najprościej i bardzo
uniwersalnie.

Aczkolwiek wiadomo− pracochłonnie. Te zadania SĄ proste, ale dość dobrze na
maturze punktowane, właśnie dlatego że trzeba dużo czasu poświęcić+ można zrobić wszędzie
jakiś głupi błąd, chociażby przy dodawaniu.
31 mar 20:11
Baś: To po prostu nie rysuj osi Y?
31 mar 20:12
Mila: Basiu miejsca zerowe trójmianu błędnie obliczone:√64=8
31 mar 20:31
Mila: x2+6x−7≥0 dla x∊(−∞,−7> lub x∊<1,∞)
x+7≥0 dla x∊<−7,∞)
licz, ja też liczę, są 3 przedziały:w pkt x=−7 trzeba zbadać.
1)x∊(−∞, −7)
x2+6x−7−(−x−7)−6>0
31 mar 20:44
Mila: 2)x∊(−7,1)
−x
2−6x+7−x−7−6>0
odp.x∊(−5,−1)
3) x≥1
x
2+6x−7−(x+7)−6>0
Jeśli masz rozbieżności to podaj, będę sprawdzać.
31 mar 21:08
Mila: Aby lepiej zrozumieć, naszkicuj wykres, jak radzi Basiek.
31 mar 21:09
Mila: ?
31 mar 21:39
Pt :): Ojej dziękuję, myślałem, że już wszyscy porzucili rozwiązywanie tego zadania

Zaraz obliczę i dam znać
31 mar 21:58
Mila: Niedawno "weszłam" na forum i dlatego.
31 mar 22:11