znowu geometria analityczna
Domiś: zad. : odcinek o końcach A(−1;1) i B(5;1) jest cięciwą okręgu o promieniu długości 5. wyznacz
równanie okręgu.
ja wyznaczyłam równanie prostej l zawierającej A i B (wyszło : y=1), później wyznaczyłam
środek AB (wyszło: S(2,1) ) i utknęłam. Chciałam napisać równianie prostej k prostopadłej do
prostej l wiedząc że przechodzi przez środek AB i stąd jakoś wyznaczyć współrzędne środka
okręgu ale nie wiem jak.. a może to zły sposób

pomocy
31 mar 19:10
goldenfille:
(−1)2+12−2a*(−1) − 2b*1+c=0
(5)2+12−2a*5−2b*1+c=0
a2+b2−c=52
masz tu układ 3 równań to musisz go sobie tylko rozwiązać a później wstawić do równania okręgu
za a i b
31 mar 19:44
Beti: możesz też ułożyć układ dwóch równań korzystjąc z postaci środkowej równania okręgu:
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
| ⎧ | (−1−a)2+(1−b)2=25 | |
| ⎩ | (5−a)2+(1−b)2=25 |
|
31 mar 19:53
Herju: (x−2)2+(y−5)2=25 lub (x−2)2+(y+3)2=25
31 mar 19:56
goldenfille: można tez tak... komu co lepiej
31 mar 19:57
Aga1: Kontynuując to co zrobiłaś można powiedzieć, że środek okręgu leży na prostej prostopadłej do
prostej zawierającej cięciwę i przechodzącej przez S(2,1)
Równanie tej prostej x=2
Środek okręgu (2,y) i r=IAOI
Będą dwa okręgi
Myślę, że sobie poradzisz.
31 mar 20:01