Proszę o pomoc
pipi: Określ ile pierwiastków ma równanie
2x3+x2−3x−2=1 Odp.5 ale nie wiem skąd ich się tyle ma wziąć
31 mar 19:05
pipi: przepraszam 2 pierwiastki
31 mar 19:08
Krzysiek: 1=20
czyli masz do rozwiązania: x3 +x2 −3x−2=0
31 mar 19:09
pipi: ale z tego wychodzą mi 3 rozwiązania
31 mar 19:11
Basia:
1=20
czyli
x3+x2−3x−2 = 0
możliwe pierwiastki wymierne to ±1; ±2
znajdź pierwszy (bo jest); potem podziel przez x−(ten pierwiastek)
i szukaj pozostałych
31 mar 19:12
Basia:
x3+x2−3x−2 = (x−2)(x2+2x+1) = (x−2)(x+1)2
to skąd trzy ?
31 mar 19:13
pipi: znalazłem −2 no i potem wyliczyłem Δ i znów wyszły mi 2 pierwiastki czyli w sumie 3 bo nie
powtarzają się
31 mar 19:14
ola: −2 jest pierwiastkiem
31 mar 19:14
ola: Basia źle rozpisałaś
31 mar 19:15
pipi: Olu, czy Tb tez wychodzą 3 rozwiązania?
31 mar 19:16
ola: jak podzielisz x3 + x2 −3x −2 przez x+2 to wyjdzie Ci x2 − x −1
31 mar 19:17
Basia:
oczywiście; pomyliłam znaki
x3+x2 − 3x − 2 = (x+2)(x2−x−1)
Δ=1−4*1*(−1)=5
rzeczywiście są trzy; czyli masz dobrze rozwiązane
31 mar 19:18
pipi: i z tego wychodzą 2 rozwiązania
31 mar 19:18