Oblicz x.
Ruda: 1) log(x+2) 7 = 1
2) log4x 18 = −1
31 mar 19:02
kylo1303: skorzystaj z definicji logarytmu:
logab=c ⇒ ac=b
31 mar 19:02
flipper:
1).
x+2 = 7
x=?
2).
4x
−1 =
18
x=
12 ale udowodnij
31 mar 23:01
Aga1: 1) Założenia x+2>0 i x+2≠1
31 mar 23:04
flipper: błąd w drugim, x = 32
sorki
31 mar 23:10
Paweł: moim zdaniem w drugim x=2
| | 1 | |
tam powinno być (4x)−1= |
| więc |
| | 8 | |
4x=8
x=2
31 mar 23:15
Paweł: | | 1 | |
no i założenia 4x>0 i 4x≠1 czyli x>0 i x≠ |
| |
| | 4 | |
31 mar 23:17