Napisz równanie okręgu
Jurek: Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt M(0,1) i stycznego do prostych o rownaniach
x+y−2=0 ∧ x+y+3=0
31 mar 19:01
kylo1303: Podpowiedz: Proste te sa rownolegle, wiec odleglosc miedzy nimi bedzie sie rownala srednicy.
31 mar 19:04
Jurek: skąd wiadomo że są równoległe? Może są styczne ale sie potem przecinają?
31 mar 19:05
kylo1303: zauwaz ze wspolczynniki sa takie same, zeby latwiej bylo zobacyzc sprowadz do innej postaci:
y1=−x+2
y2=−x−3
a1=a2 wiec sa rownolegle
31 mar 19:07
Jurek: Próbowałem to robic tak że S(1,y) i podstawiałem do wzoru na odległość pkt od prostej (raz
jedna raz druga) i chciałem to przyrównac ale się wszystko skaracało
31 mar 19:08
Jurek: i co dalej?
31 mar 19:09
Jurek:
31 mar 19:24
xXx: Może to ktos wytłumaczyć bo ja też nie rozumiem?
31 mar 20:23
Aga1: Pierwsza prosta przecina oś y w punkcie (0,2), a druga w punkcie (0, −3).
Środek okręgu leży na prostej y=−x−0,5
| | Ib1−b2I | | 5 | |
średnica d= |
| = |
| |
| | √1+a2 | | √2 | |
31 mar 20:32