ciągi
MONIKA: wyznacz liczbę wyrazów ciągu arytmetycznego mającdane Sn=420 , aa=7 , r=3
31 mar 18:52
Beti: co to jest a
a
31 mar 19:00
MONIKA: nie wiem tak mam w zadaniu
31 mar 19:01
Beti: a zad. jest z podręcznika czy przepisane z tablicy ?
31 mar 19:08
MONIKA: dostałam od nauczyciela jako praca kontrolna napisane komputerowo
31 mar 19:19
Beti: poniewaz rozwiązanie mamy tylko w przypadku, gdy a
a to a
1, więc taką wersję przyjmę.
Zatem: a
1 = 7, r = 3, S
n = 420
a
n = a
1+(n−1)r = 7+3(n−1) = 3n+4
840 = (3n+11)n
840 = 3n
2+11n
3n
2+11n−840 = 0
rozwiąż równanie kwadratowe pamiętając, że n jest liczbą naturalna dodatnią. Policzone n
oznacza liczbę wyrazów ciągu arytm., które zostały dodane.
31 mar 19:38