Dla jakich wartości parametru a i b
Marek: Dla jakich wartości parametru a i b równanie (a−1)x2+y2+ax+b+5=0 przedstawia okrąg
31 mar 18:49
Marek:
31 mar 18:58
Jurek: Czyżby nikt nie potrafił tego rozwiazać?
31 mar 19:22
Grześ: współczynniki przy x
2 i y
2 muszą być różne od zera oraz o takiej samej wartości, więc
y
2 : 1
X
2 : a−1
a−1=1 ⇒ a=2
podstawiam:
x
2+y
2+2x+b+5=0
x
2+2x+1+y
2+b+4=0
(x+1)
2+y
2=−b−4
teraz musimy po prawej stronie otrzymać dodatnią liczbę (r
2), czyli:
−b−4>0
b<−4
oraz a=2
chyba dobrze, tak myśle
31 mar 19:30
Jurek: Dziękuje
31 mar 20:06
Jurek: jeszcze tylko pytanko dlaczego x2 i y2 musza być o takiej samej wartosci ?
31 mar 20:15
Aga1: Znasz wzór na równanie okręgu?
x2+y2−2ax−2by+c=0
współczynnik przed x2 i y2=1., Gdyby tak nie było to nie byłby okrąg.
31 mar 20:21
Jurek: aa no tak xD
31 mar 20:22
gosia: x2+y2+6x−8y=20=0
znajdz srodek okregu i promien?
31 mar 20:49
gosia: Pomocy
Bardzo prosze
31 mar 20:51
xXx: (x2+6x+9)−9+(y2−8y+16)−16+20=0
(x+3)2+(y−4)2=5
S(−3,4) r=√5
31 mar 21:11
gosia: dzieki. Jeszcze tylko jedno: w jakich punktach okrag przecina prosta y=−2x−2
31 mar 21:37
gosia: prosze o rozpisanie tego,zebym mogla zrobic to sama pozniej.Wielkie dzieki.
31 mar 21:38