Odległość między płaszczyznami
Tiamat: Mógłby ktoś wyjaśnić skąd się to w ogóle wzięło? Tylko ostrzegam, że mi trzeba jak krowie na
rowie wytłumaczyć: )
Oblicz odległość między płaszczyzami:
H
1: 30x−32y+24z−75 = 0
H
2: 15x− 16y+12z−25= 0
| | l−75−50l | |
d(H1,H2)= |
| <− szczególnie góra ułamka mnie zastanawia:c |
| | 302 + (−32)2 +(−24)2 | |
dlaczego nie ma nic innego tylko D?
31 mar 18:46
Tiamat: edit:
ma tam być:
l−75+50l
wybaczcie literówkę : )
31 mar 18:48
Krzysiek: taki jest wzór gdy płaszczyzny są równoległe...
31 mar 18:52
Tiamat: a mógłbyś mi podać ten wzór? Z góry dzięki; )
31 mar 19:05
Krzysiek:
gdzie równania płaszczyzn to:
Ax +By+Cz+D
1 =0
Ax +By+Cz+D
2 =0
31 mar 19:08
Tiamat: dzięki: D
31 mar 19:13