Dla jakich wartości parametru k
Julia: Dla jakich wartości parametru k równanie x2+y2−2x+6y−k2+14 przedstawia okrąg który nie ma
punktów wspólnych z prostą 3x+4y+29=0
wiem że chyba pozna policzyc to z odległosci puntu od prostej ale mi nie wychodzi ... proszę,
czy mógłby mi to ktoś zrobić?
31 mar 18:22
nieokiełznany: 3x + 4y + 29 = 0
x
2+y
2−2x+6y−k
2 + 14 = 0
| | 3 | | 29 | | 3 | | 29 | |
x2+(− |
| x − |
| )2−2x+6(− |
| x − |
| )−k2 + 14 =0 |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
Δ < 0
można tak zrobić ? ; )
31 mar 18:27
kylo1303: Mozna, ale sporo roboty.
x2+y2−2x+6y−k2+14=0
(x−1)2+(y+3)2−1−9−k2+14=0
(x−1)2+(y+3)2=k2−4
S=(1,−3)
Masz wspolrzedne srodka, policz odleglosc od prostej i zapisz odpowiednia nierownosc.
31 mar 18:31
Julia: robiłem tak ale wychodzi mi k
2=
883981
a w odp jest k∊(−2
√2)∪(2,2
√2)
31 mar 18:32
Julia: to powyzej to sposobem który podał nieokiełznany
31 mar 18:33
Julia: kylo1303 tak tezrobiłęmi tez mi nie wychodziło
31 mar 18:34
kylo1303: I wez tez pod uwage ze promien musi byc wiekszy od 0, czyli k2−4>0
31 mar 18:34
Julia: wziąłem to takze pod uwagę, proszeczy mógłby mi to ktos rozwiązć ?
31 mar 18:36
kylo1303: Wszystko sie zgadza, dziedzina to: k∊(−∞,−2)u(2,∞), odleglosc srodka od prostej to 4, masz
potem nierownosc r<4 z czego wychodzi k∊(−2√2, 2√2).
31 mar 18:37
kylo1303: k
2−4<4
k
2−8<0
(k−2
√2)(k+2
√2)<0
k∊(−2√2, 2√2)
| | |3*1−4*3+29| | | 20 | |
d= |
| = |
| =4 |
| | √9+16 | | 5 | |
31 mar 18:39
31 mar 18:43
kylo1303: zaraz zajrze.
31 mar 18:45