parametr , funkcje wymierne
Shizuka: Dla jakich wartości parametru m ( m∊R) dane równanie nie ma rozwiązania ?
zaczęłam sama liczyc ale pewnie warunki pomyliłam, to tak:
mianowniki maja byc rozne od zera

czy własnie rowne

skoro ma nie byc rozwiazan
w kadym razie wyszlo mi
x=2m i x=m9
x=
2m−218−m
i to teraz mam liczyć rowne zero

jesli tak to:
(2m−2)(18−m)=0
czyli dla
1 i 18
i dalej x ≠
2m
x≠
m9
i zarówno w jedym i drugim wychodzi 3
√2 i −3
√2
Basia:
założenia dobre
a potem "na krzyż"
2(9x−m) = mx−2
18x − 2m = mx − 2
18x − mx = 2m − 2
(18−m)x = 2m−2
dla m=18 masz
0*x = 36−2 = 34 sprzeczność
czyli dla
m=18 na pewno nie ma rozwiązania
dla m≠18 mamy
czyli jest rozwiązanie, ale teraz jeszcze musisz wykluczyć przypadki gdy
lub
spróbuj sama skończyć
Shizuka: to te dwa warunki to wlasnie z tego wychodzi −3
√2 i 3
√2 
bo ja juz powyliczalam tylko kwestia poprawnych warunkow.