Rozwiąż układ równań
Julia: Rozwiąż układ równań
{2x+my=−3
{−4x+y=6
Mi wyszło 74 , a w odpowiedzi mam tak: " m≠ − 12 to x= − 32 ∧ y=0. Jeśli to m= −
12 x=t ∧ y=6+4t "
31 mar 18:07
Julia:
31 mar 18:22
Julia: pomoże ktoś?
31 mar 18:48
kylo1303: 2x+my=−3
dodaje stronami
| | 1 | |
I teraz masz: Jezeli m=− |
| to (podstaw do swojego ukladu)
|
| | 2 | |
| | 1 | | −3 | |
Jezeli m≠− |
| to y musi byc =0, wtedy x= |
| |
| | 2 | | 2 | |
31 mar 18:50
Marek: oooo dziękuję bardzo
31 mar 18:52
kylo1303: | | 1 | |
Tak jeszcze wytlumacze przypadek jesli m=− |
| → łatwo zauwazyc ze oba rownania ukladu beda |
| | 2 | |
takie same. Dlatego zbior punktow spelniajacy ten uklad mozna zapisac w postaci funkcji
liniowej:
−4x+y=6
y=6+4x
To podstawienie x=t nie jest wedlug mnie potrzebne.
31 mar 18:54