Oblicz wymiary puszki, aby zużyć jak najmniej blachy.
Rodney: Witam, mam pewien problem.
Jaką wysokosc i jaki promien podstawy powinna miec litrowa puszka (z dwoma denkami) aby do jej
produkcji zuzyc jak najmniej blachy?
Ustaliłem już, że skoro:
| | 1 | |
V = 1 ∧ V = πr2h ⇒ 1 = πr2h ⇒ h = |
| |
| | πr2 | |
Najmniej blachy zużyjemy, gdy pole powierzchni będzie najmniejsze.
P = 2πr
2+2πrh
podstawiam h i mamy:
| | 2πr | | 2 | | 1 | |
P = 2πr2+ |
| = 2πr2+ |
| = 2(πr2+ |
| ) |
| | πr2 | | r | | r | |
Czy dobrze do tego doszedłem? Co zrobić dalej aby wyznaczyć takie r, dla którego P będzie
możliwie najmniejsze? Zastanawiam się też jaki zakres r trzeba rozważać, żeby wynik miał
jakieś odzwierciedlenie w rzeczywistości... Na pewno r musi być dodatnie, ale czy jest jakaś
liczba powyżej, której r nie ma już sensu?
Proszę o pomoc, pozdrawiam
31 mar 18:01
kylo1303: r musi byc oczywiscie dodatnie. Sposob rozwiazywania poprawny. Masz zapisane Pole powierzchni w
postaci funkcji. Teraz musisz obliczyc najmniejsza wartosc tej funkcji, ktora bedzie w
wierzcholku paraboli. Oczywiscie niewiadoma jest "r".
31 mar 18:06
kylo1303: Mala pomylka, nie przyjrzalem sie dokladnie co tam ci powstalo w nawiasie
31 mar 18:07
Basia:
dobrze; dalej to już rachunek pochodnych
| | 2 | | 4πr3 − 2 | |
P'(r) = 4πr − |
| = |
| |
| | r2 | | r2 | |
P'(r) = 0
4πr
3 − 2 = 0
r =
3√12π
i to będzie minimum, bo r∊(0;
3√12π) ⇒ P'(r)<0 ⇒ P(r) maleje
a dla r∊(
3√12π;+
∞) ⇒ P'(r)>0 ⇒ P(r) rośnie
31 mar 18:12
Basia:
kylo1303 to już nie jest poziom obecnego liceum
jakieś 10 lat temu to jeszcze było w liceum
31 mar 18:14
kylo1303: No wiem wlasnie, z poczatku po prostu nie patrzylem co tam wyszlo, uznalem sposob zadania za
dobry i przyjalem ze musi tam byc funkcja kwadratowa (w ktorej bez problemow mozna policzyc
wartosc wierzcholka). Pochodne wykraczaja poza moj zakres wiedzy, takze przepraszam za
wprowadzenie w ewentualny blad swoimi postami wyzej
31 mar 18:24