Równanie wykładnicze
xyz: Rozwiąż równanie wykładnicze:
2x+√x2−4−5*√2x−2+√x2−4−6=0
31 mar 17:53
kylo1303: Czy jest to poziom liceum? Bo wyglada ciekawie ale nie wiem czy bylbym w stanie z moja obecna
wiedza.
31 mar 17:55
xyz: Tak, do rozwiązania jako ćwiczenie pod maturę.
31 mar 17:58
Basia:
oczywiście, że liceum
D: x
2−4≥0 ⇔ x∊(−
∞;−2>∪<2;+
∞)
| | 1 | |
√2x−2+√x2−4= √2−2*√2x−√x2−4 = |
| *212(x−√x2−4) |
| | 2 | |
i podstawienie
t = 2
12(x−√x2−4)
t>0
i masz równanie
t
2 −
52t −6 = 0
31 mar 18:00
kylo1303: To zapisze sobie i jutro rozwiaze (jako ze chcac niechcac widzialem rozwiazanie− do jutra
zapomne). Nie analizowalem dokladnie przykladu wiec nie bylem pewien co do poziomu.
31 mar 18:04
xyz: dziękuję
31 mar 23:15