oblicz
mala: W trójkącie ABC w odległości 4 cm od podstawy AB poprowadzono prostą m, która przecięłą bok AC
w punkcie K, zaś bok BC w punkcie L. Stosunek pola trójkąta KLC do pola trójkąta ABC wynosi
1:9. Oblicz wysokość trójkąta ABC poprowadzoną na bok AB.
31 mar 17:41
mala: bardzo proszę o pomoc
31 mar 17:50
kylo1303: czy prosta m jest moze rownolegla do AB? (wyobrazam sobie rysunek w glowie, i jakos mi sie
wydaje ze powinny byc rownolegle). Jesli jest to korzystasz z podobienstwa trojkatow. i cos
| | x | | 1 | | 1 | |
powinno wyjsc. Skale masz, wiec byloby cos takiego: |
| = |
| → 9x=x+4 → x= |
|
|
| | x+4 | | 9 | | 2 | |
Zadanie rozwiazywane w calosci w glowie wiec sobie sprawdz czy o to chodzi.
31 mar 17:53
kylo1303: | | 1 | |
Pomylka, skale wynosi |
| ! wiec x=2 |
| | 3 | |
31 mar 17:54