Obliczyć najmniejszą wartość wyrażenia
Dominik: Jeżeli 30stopni<=α<= 60 stopni, to najmniejsza wartość wyrażenia 2*cos α −1 jest równa
A √3−1
B 0
C 1
D −1
jak to zrobić?
31 mar 17:31
Basia:
wskazówka:
funkcja y=cosα jest w przedziale <0;180> malejąca
31 mar 17:39
Dominik: już udało mnie się rozwiązać
31 mar 17:45
xyz: α∊<30st;60st>, cosα ∊<12√3;12>. Zatem w danym przedziale cos jest funkcją malejącą.
Najmniejsza wartość danego wyrażenia będzie więc dla α=60st i cos α = 12.
2*cos α −1 = 2*12−1 = 1−1 = 0
31 mar 17:48