funkcje
Martusia: 1.Koszty produkcji (w zł)w pewnej fabryce można opisać za pomocą funkcji liniowej f, w której
argumentem x jest liczba sztuk wyprodukowanego towaru. Jeśli wyprodukowanie tysiąca sztuk
towaru kosztuje 1200zł a wyprodukowanie 3000szt. towaru kosztuje 1600zł to ile kosztuje
wyprodukowanie 2500szt tego towaru
2.Wykaż że jeśli funkcja f jest funkcją liniową to dla dowolnego argumentu x0 liczba
f(x0=1)−f(x0) jest taka sama
3.Rwerzysta jechał z miejsowości Wielkie do oddalonej o 50km miejscowości Dolne. Po godzinie
był w połowie drogi i od tej chwili jechał z stałą predkością 20km/h.Odległość y (w km) jaka
dzieli rowerzystę od miejscowości dolne jest funkcją czasu x (w godz) liczonego od chwili
wyjazdu z miejsowości Wielkie. Jakim wzorem jest opisana ta funkcja?
31 mar 17:21
Aga1: 1. x− liczba sztuk wyprodukowanego towaru
y−koszt produkcji
f(x)=ax+b
f(1000)=1200
f(3000)=1600
1000a+b=1200/*(−1)
3000a+b=1600
−1000a−b=−1200
3000a+b=1600
2000a=400
a=0,2
b=1200−1000a
b=1000
f(x)=0,2x+1000
f(2500)=
1 kwi 09:58