matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wykaż, że log_3a - log_3b = log_3 u{a}{b}
Olcia:
Wykaż, że log
3
a − log
3
b = log
3
a
b
Proszę o rozwiązanie
31 mar 17:20
Basia:
to ma być formalny dowód ? jeżeli tak to: x = log
3
a ⇔ 3
x
= a y = log
3
b ⇔ 3
y
= b stąd
a
3
x
=
= 3
x−y
⇔ log
3
a
b
= x−y = log
3
a − log
3
b
b
3
y
31 mar 17:43
Olcia:
tak to jest to
dziekuje bardzo
31 mar 17:54