problem z geometrią analityczną...
Domiś: Mam problem..
zad : oblicz odległość między prostymi równoległymi o równaniach : y= −2x + 2 i y= −2x −4
31 mar 17:19
Aga1: Jest gotowy wzór na odległość prostych równoległych
Jeśli l: y=a
1x+b
1 i k:y=a
2x+b
2to
31 mar 17:24
Domiś: dzięki wielkie

szukałam w karcie wzorów ale nie mogłam znaleźć
31 mar 17:29
Domiś: aha... nie wychodzi mi
31 mar 17:31
Aga1: Ale nie wiem, czy jest w karcie wzorów , Można robić to sposobem o wiele dłuższym bez
znajomości tego wzoru.
31 mar 17:31
kylo1303: Inny sposob:
Mozna wybrac punkt lezacy pomiedzy nimi, np. (0,0) i policzyc odleglosc tego punktu id kazdej z
prostych. Wynik bedzie suma odleglosci.
31 mar 17:33
Aga1: | | I2−(−4)I | | 6√5 | |
d= |
| = |
| |
| | √1+(−2)2 | | 5 | |
31 mar 17:33
Domiś: Aaaa − ja myślałam że potęga jest za pierwiastkiem... dzięki
31 mar 17:35
Aga1: Trzeba dodać, że a1=a2 , bo proste są równoległe.
31 mar 17:39