matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczanie pochodnych
tomson:
obliczanie pochodnych: y= arcsin
√
sinx
y=ln
√
1+x
1−x
y=arctg
√
3x
2x−1
próbowałem sie wzorowac tymi ktora są na stronie, ale nie umiem
31 mar 17:07
Basia:
ad.1
1
1
y' =
*
*cosx =
√
1−(
√
sinx
)
2
2
√
sinx
1
1
cosx
*
*cosx =
√
1−sinx
2
√
sinx
2
√
sinx(1−sinx)
ad.2
1
1
1*(1−x) − (−1)(1+x)
y' =
*
*
√
1+x
1−x
2
√
1+x
1−x
(1−x)
2
przekształcenia już sobie sam dokończ ad.3
1
1
3(2x−1) − 2*3x
y' =
*
*
1+(
√
3x
2x−1
)
2
2
√
3x
2x−1
(2x−1)
2
przekształcenia już sobie sam dokończ
31 mar 17:54
tomson:
dzięki wielkie
31 mar 18:01