Wymiary prostopadloscianu kolejnymi wyrazami ciagu geom
ewcielinka: wymiary prostopadłościanu są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego zaś jego objętość jest
równa 64. Wyznacz te wymiary prostopadłościanu dla któcy jego pole powierzchni całkowitej jest
najmniejsze
31 mar 16:53
ewcielinka: czy pole całkowite prostopałościanu jest największe w przypadku gdy ten prostopadłościan będzie
sześcianem ?
31 mar 17:02
Aga1: najmniejsze, tak
31 mar 17:04
ewcielinka: ok, czyli w tym zadaniu już doszłam do rozwiązania
a teraz mam problem z takim:
sposrod prostopadloscianow o sumie krawedzi 60 i takich ze wymiary sa kolejnym wyrazami ciagu
arytmetycznego wybierz ten ktory ma najwieksze pole powierzchni całkowitej
doszłam do tego ze srodkowy wymiar = 5 ( b= a+r=5 ) Tylko jak teraz wyznaczyc dla jakich
wymiarow bedzie najwieksze pole
31 mar 17:13
Aga1:
W pierwszym zadaniu sprawdź w treści zadania ( chodzi o najmniejsze , czy o największe Pc).
Wymiary: a, a+r, a+2r
i a+r=5⇒r=5−a i a>0 i 5−a>0
Pc=2(a*(a+r)+a(a+2r)+(a+r)(a+2r))
z r podstaw , wymnóż i otrzymasz funkcję kwadratową
31 mar 17:50
ewcielinka: dzięki wielkie

w pierwszym chodzi o najmniejsze pole.
31 mar 17:59