Dodawanie i odejmowanie wyrażeń wymiernych
Dot: Dodawanie i odejmowanie wyrażeń wymiernych. Proszę o pomoc.
| | 2 − x | | x2 + 3x + 4 | |
a) |
| − |
| = |
| | x + 2 | | x2 + 4x + 4 | |
| | x + 2 | | x + 3 | |
b) |
| − |
| = |
| | x2 | | x2 + x | |
I mam prośbę by ktoś mógł mi wytłumaczyć jak po kolei zrobić te przykłady.
31 mar 16:32
MQ: Generalnie trzeba sprowadzać do wspólnego mianownika, ale żeby się za dużo nie naliczyć, to
lepiej wcześniej mianowniki przedstawić w postaci iloczynowej:
Np. a):
x
2+4x+4 w drugim mianowniku, to (x+2)
2, więc masz:
| 2−x | | x2+3x+4 | |
| − |
| i wspólny mianownik wychodzi (x+2)2, czyli w pierwszym |
| x+2 | | (x+2)2 | |
wyrażeniu licznik i mianownik trzeba pomnożyć przez (x+2):
| (2−x)(x+2) | | x2+3x+4 | | 4−x2−x2−3x−4 | |
| − |
| = |
|
|
| (x+2)2 | | (x+2)2 | | (x+2)2 | |
Resztę już sobie dokończysz.
Pozostałe podobnie.
31 mar 16:39
Dot: Dziękuje bardzo za pomoc!
31 mar 18:50
Dot: A mógłby mnie jeszcze ktoś naprowadzić z przykładem b? bo nie wiem co zrobić
31 mar 19:13
dżoana: | 4x − 12 | | x | |
| + |
| proszę o rozwiązanie pliss potrzebne na gwałt  |
| 4x | | x−3 | |
16 gru 22:05
Hajtowy: A wspominali o wspólnym mianowniku?
16 gru 22:08
Hajtowy: | (4x−12)(x−3)+x(4x) | |
| =0 |
| 4x(x−3) | |
Rozwiąż, mi się nie chce
16 gru 22:09
dżoana: proszę ja już od 4 godzin przy tym dziadostwie siedzę (mam na myśli wyrażenia wymierne)

16 gru 22:39
dżoana: | 1 | | x+3 | |
| − |
| =0 i co dalej ?  |
| 3x −2 | | 4x+4 | |
16 gru 22:42
sushi_ gg6397228:
to trzeba zaczac od łatwych przykładów oraz poczytac rozwiazane zadania, aby opanowac schemat
16 gru 22:42
dżoana: wiem ale mi chodzi o rozwiązanie tych zadań bo będą pewne na sprawdzianie
16 gru 22:45
sushi_ gg6397228:
schemat jest ten sam:
1. dziedzina mianownik ≠0
| | a | | c | | a*d+ c*b | |
2. robimy wspolny mianownik |
| + |
| = |
| |
| | b | | d | | b*d | |
3. licznik =0 , potem Δ , x
1, x
2 lub jak nie ma Δ, to tylko jedno rozwiazanie
16 gru 22:52
dżoana: dziękuje
16 gru 22:56
sushi_ gg6397228:
licz tutaj , to sprawdze wynik
16 gru 22:58
dżoana: po skróceniu wyszło mi takie cos 1−(x+3)=0
16 gru 23:03
sushi_ gg6397228:
dziwnie, zapisz wedlug schematu−−> najpierw ułamki na wspolnym mianowniku, a potem skracanie
16 gru 23:14