Udowodnij tozsamość
Kaznodzieja: Udowodnij tożsamość wyrażeń trygonometrycznych:
a)(tgx+ctgx)2=1sin2xcos2x
b)(1+sinx)(1cosx−tgx)=cosx
c)(1sinx+1cosx)(sinx+cosx)=2+1sinxcosx
d)(1sinx−1cosx)(sinx+cosx)=ctgx+tgx
e)1−sin2x= 1−tg2x1+tg2x
Proszę o pomoc, z góry dzięki.
31 mar 16:19
Kaznodzieja: Mogę liczyć na jakąś pomoc?
31 mar 20:42
maddhew:
a) podnieś to wyrażenie, z którego masz wyjść do kwadratu, a następnie wyraź tg i ctg przy
pomocy sin i cos.
b)tg za pomocą sin i cos, potem wymnóż
c)wymnóż...
d)wychodzi mi ctg − tg, nie pomyliłeś się? Znowu, wystarczy wymnożyć.
e)to nie jest tożsamość, po przekształceniu prawej strony wychodzi 1−2sin2x
1−tg2x1+tg2x =
cos2xcos2x−sin2xcos2xcos2x{cos2x}+u{sin2xcos2x} =
cos2x−sin2xcos2x * cos2x = cos2x−sin2x = 1−2sin2x
31 mar 21:39
maddhew: Hehe, jak widać niestety forum nie obsługuje dobrze podwójnych ułamków. Jeszcze parę słów.
Pamiętaj o jedynce trygonometrycznej, tam gdzie możesz zamieniaj tg i ctg na sin i cos, nie
kombinuj za dużo, bo to proste przekształcenia
31 mar 21:41
Mila: a) cosx≠0 i sinx≠0 znajdź warunki
| | sinx | | cosx | |
L=( |
| + |
| )2= |
| | cosx | | sinx | |
| | sIn2x+cos2x | |
=( |
| )2= |
| | sinx*cosx | |
dokończ L=P
| | 1 | | sinx | |
b)(1+sinx)*( |
| − |
| )= |
| | cosx | | cosx | |
dokończ L=P
31 mar 22:20
CatAnn: W a nie widzę więcej nad 1/(sin2x *cos2x)
b) (1 − sin2x)/cosx = cos2x/cosx = cosx
31 mar 22:32
Mila: | | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| + |
| )(sinx+cosx)=2+ |
| |
| | sinx | | cosx | | sinxcosx | |
| | sin2x+2sinxcosx+cos2x | |
= |
| = |
| | sinxcosx | |
dokończ L=P
31 mar 23:26