chemia nieorganiczna, pierwiastki bloku s
kasien94: Czy jest tutaj ktoś dobry z chemii i na tyle miły, ze pomoglby mi przy jednym zadaniu z chemii?
Oto ono:
Obliczyć,ile wodoru (H2) wydzieli się w reakcji 1 grama NaH z 100 gram wody ( H2O).
Równanie reakcji:
NaH + H2O −> NaOH + H2
masa NaH = 1g; 24 g na mol
masa H2O = 100 g; 16 g na mol
masa NaOH = xg; 40 g na mol
masa H2 = xg; 2 g na mol.
Musi wyjść, że wydzieli się 0,08 gram wodoru(H2), ale nie wiem jak to rozwiązać.
Bardzo proszę o pomoc. Będę wdzięczna za rozwiązanie
31 mar 16:07
MQ: 1mol NaH + 1mol H2O → 1mol NaOH +1mol H2
NaH masz 1g, czyli 1/24 mola
H2O masz 100g, czyli 100/16 mola
Stąd wniosek, że ogranicza cię tylko ilość NaH, bo wody masz w nadmiarze:
Wniosek:
Z bilansu wynika, że powstanie 1/24 mola H2
2g/mol:1/24mola=1/12g=0,08333333333333333333333...g≈0,08g
31 mar 16:19
kasien94: Dziękuję
31 mar 16:24
MQ: BTW wydaje mi się, że masa molowa H2O powinna być 18g/mol
ale na szczęście nie zmienia to wyników obliczeń.
31 mar 16:25
Mateusz:
Reakcja jest taka nie :
NaH + H2O −> NaOH + H2
widzimy ze z jednego mola NaH i 1 mola wody otrzymujemy 1 mol wodoru cząsteczkowego tak czyli w
sumie z 24g + 18g otrzymujemy 40g + 2g
niestety nie wiemy ile otrzymalismy NaOH bo było by wtedy proste rownanie z jedną niewiadomą
musimy więc ustalić najpierw czy ktorys z substratów nie został uzyty w nadmiarze:
24g NaH−−−> 18g H2O
x g−−−−−−−−−−−> 100g
x=133
czyli mozemy wnioskowac ze uzyto H2O w nadmiarze zresztą mozesz sprawdzic na tej samej
proporcji nawet tylko za x przyjmujemy wtedy ilosc H2O co w takim przypadku robić jak juz to
wiemy? wiedząc to wiemy ze w całosci przereagował NaH czyli to on decydował o powstałym
produkcie czy tez produktach wiec bierzemy jego pod uwage i dokonuemy obliczen:
24g NaH−−−−−−> 2g H2
1g NaH−−−−−−−−> x g H2
x≈0,08
31 mar 16:36
Mateusz:
Spozniłem sie troche
31 mar 16:37
kasien94: W ostatniej linijce nie powinno być 2g/mol * 1/24 mola = 0,08 gram? bo gdy podzielę 2g/mol
przez 1/24 mola wychodzi mi 48?
31 mar 16:43
kasien94: O, dzięki Mateusz, masz wyjaśnione fajnie, szczegółowo.
MQ, tak to moja wina, przy obliczeniu masy wody zapomniałam o dwóch atomach wodoru. Ach, jaka
gapa ze mnie... Dziękuję Wam obu

och, lubię patrzeć na tę minkę!
31 mar 16:51
MQ: Powinno być 2g/mol * 1/24 mola −− moja pomyłka
31 mar 16:58