równanie z logarytmem w potędze
hari: hej, zastanawiam się, jak rozwiązać takie zadanie:
Rozwiąż równanie: 5
log2 (x2 −10x +10) =1
Proszę o pomoc
31 mar 16:03
hari: up ; )
31 mar 16:19
Aga1: 5log2(x2−10x+10)=5)
log2(x2−10x+10) = 0
x2−10x+10>0−−− ustal dziedzinę
x2−10x+10=20
rozwiąż
31 mar 16:21
Aga1: Powinno być 50, a nie 5)
31 mar 16:22
nieokiełznany:
5log2(x2 −10x +10) = 1 ⇔ log2(x2 −10x +10) = 0
log2(x2 −10x +10) = 0 ⇔ 20 = x2 −10x +10
x2 −10x +10 = 1
x2 −10x +9
x2 − 10x + 25 − 16 = 0
(x − 5)2 − 42 = 0
(x − 5 − 4)(x − 5 +4) = 0
(x − 9)(x − 1) = 0
x1 = 9
x2 = 1
31 mar 16:24
hari: kurcze, fakt! dziękuję Aga1 i nieokiełznany! Ja się nad tym głowiłam dobre pół godziny, ale nie
wpadłam, żeby zapisać 1 jako 50
31 mar 16:38