Proszę o pomoc
Justyna: | | x2−1 | |
Udowodnij, że zbiór wartości y= |
| mieści się w przedziale <−1,1) |
| | x2+1 | |
31 mar 15:55
kylo1303: | | x2+1−2 | | −2 | |
y= |
| = |
| +1
|
| | x2+1 | | x2+1 | |
Jesli x dazy do ∞ to ulamek bedzie rowny 0, wiec wartosc=1. Najmniejsza wartosc funkcja ta
przyjmie dla x=0, f(0)=−1
31 mar 16:03
MQ: | | x2−1 | |
x2−1<x2+1 oraz x2+1>0 ⇒ |
| <1
|
| | x2+1 | |
| | x2−1 | |
x2−1≥−1 oraz x2+1>1 ⇒ |
| ≥−1 |
| | x2+1 | |
31 mar 16:05
Justyna: nie rozumiem skąd to się wzięło
31 mar 16:22
Justyna: ?
31 mar 16:33
MQ: Pierwsza nierówność:
Zgodzisz się, że −1<1 dodajmy stronami x2
więc x2−1< x2+1 −− nierówność (2)
x2 jest większe od 0, więc tym bardziej x2+1>0
Dzielenie nierówności stronami przez liczbę większą od 0 nie zmienia znaku, więc:
(x2−1)/(x2+1)< (x2+1)(x2+1)=1
czyli (x2−1)/(x2+1)< 1
Druga nierówność:
x2≥0, więc x2−1≥0−1=−1
oraz
x2≥0, więc x2+1≥0+1=1
Jeżeli x2−1>0 to również (x2−1)/(x2+1)>0, bo x2+1≥1 czyli jest dodatnie
a zatem tym bardziej (x2−1)/(x2+1)>−1
Jeżeli x2−1<0, to mamy 0>x2−1≥−1, więc 0<|x2−1|≤1, a ponieważ x2+1≥1, więc tym bardziej
0<|x2−1|/(x2+1)≤1
a ponieważ x2−1<0 czyli ujemne, a x2+1≥1 czyli dodatnie, więc
0>(x2−1)/(x2+1)≥−1
Wszystkie przypadki rozpatrzone, wychodzi:
−1≤(x2−1)/(x2+1)<1
31 mar 16:56
Monia: może ktoś mi wytłumaczyć
31 mar 16:59
Mila: x
2−1≥−x
2−1⇔2x
2≥0 zachodzi dla x∊R
x
2−1≤x
2+1
−1≤ 1 ⇒−1<1 niezależnie od wyboru x
31 mar 17:10
Justyna: dziękuję
31 mar 17:12