Proszę o pomoc
Justyna: Udowodnij, że nierówność jest prawdziwa
| | 1 | |
a3+b3≥ |
| (a+b)3 nie ma żadnych założeń |
| | 4 | |
31 mar 15:49
kylo1303: | | 1 | |
(a + b)(a2 − ab + b2)− |
| (a+b)3≥0
|
| | 4 | |
| | 1 | |
(a+b)(a2−ab+b2− |
| *(a2+2ab+b2))≥0
|
| | 4 | |
| | a2 | | b2 | | ab | |
(a+b)(a2−ab+b2− |
| − |
| − |
| )≥0
|
| | 4 | | 4 | | 2 | |
Ale z tego nie wynika prawdziwosc tej nierownosci (jesli nie ma zalozenia)...
Poza tym wystaczy podstawic sobie za a=1 b=−2:
Takze popraw tresc, bo cos jest zle.
31 mar 15:59
kylo1303: No chyba ze trzeba ROZWIĄZAĆ nierownosc, wtedy korzystasz z postaci iloczynowej i piszesz
odpowiedz.
31 mar 16:00
Justyna: niestety nie ma przy tym przykładzie żadnych założeń
31 mar 16:04
kylo1303: Jesli nie ma zalozen to tak jak ci wyzej pokazalem, nierownosc nie jest prawdziwa dla a,b∊R.
Jesli byloby zalozenie ze a i b >0 to juz byloby spelnione.
31 mar 16:06
Justyna: No właśnie do tego doszłam, ale zastanawiam się nad rozważaniem różnych możliwości
31 mar 16:08
Skipper: | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| a3− |
| a2b− |
| ab2+ |
| b3≥0
|
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
| 3 | | 3 | |
| a2(a−b)− |
| b2(a−b)≥0
|
| 4 | | 4 | |
(a−b)
2(a+b)≥0
wiec chyba jednak jakieś założenia ...
31 mar 16:10
kylo1303: Jakich mozliwosci? Mialas udowodnic ze nierownosc jest prawdziwa. Podstaw liczby a=1 i b=−2 i
wykazesz ze ta nierownosc NIE JEST prawdziwa, co konczy twoje zadanie.
31 mar 16:10
Justyna: może trzeba zapisać że nierówność spełniona gdy a i b są > 0 lub a>b
31 mar 16:10
Justyna: a mam wykazać że nieróność jest prawdziwa , a nie odwrotnie
31 mar 16:11
kylo1303: Po pierwsz po co tworzysz 2 takie same tematy skoro w tamtym ci juz pomogli?
Po drugie zadania na wykazywanie/udowadnianie maja to do siebie ze mozesz udowodnic ze cos jest
PRAWDA lub ze cos jest NIEPRAWDA. Wykazac ze cos jest nieprawda jest prosto, bo wystarczu
znalezc jeden przyklad ktory nie spelnia danych wymagan. Nie wiem skad masz to zadanie, jesli
z ksiazki to pewnie blad w druku, jesli od nauczyciela to zapomnial napisac ze a,b>0, bo tak
pewnie powinno byc. Wiec nie probuj dorabiac ideologii i filozofowac bo zadanie jest
skonczone.
31 mar 16:13
nieokiełznany: kylo1303 jestes moim idolem
31 mar 16:17
Justyna: a moim zdaniem nie jest skończone
31 mar 16:23
Justyna: mam wykazać że jest PRAWDA
31 mar 16:24
Justyna: jednak chyba masz rację, że błąd w druku i powinny być założenia
31 mar 16:29