matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielokąty foremne
asia:
Ustal, jaka jest długość okręgu wpisanego w trójkąt równoboczny o boku 5.
5 *
√
3
Odpowiedź to:
2
Proszę o wytłumaczenie bo nie wiem jak to mzrobić
31 mar 15:41
nieokiełznany:
długość boku trójkąta a = 5
1
1
a
√
3
promień okręgu wpisanego w trójkąt r =
h =
*
3
3
2
długość okręgu L = 2πr
31 mar 16:01