Dowód
Saizou : Dwie liczby całkowite różnią się o 2. Wykaż, że równica czwartych potęg tych liczb jest
podzielna przez 8
Zał: a−b=2 gdzie a>b
Teza: a4−b4=8t gdzie t∊R
Dowód :
a=2+b
a4=8t+b4
((2+b)2)2=8t+b4
(4+4b+b2)2=8t+b4
16+32b+24b2+8b3+b4=8t+b2
8(2+4b+3b2+b3)=8t cnu.
i pytanie czy to jest dobrze?
31 mar 15:24
Saizou : up
31 mar 15:30
rumpek:
Ok, tylko lepiej wyglądałoby w postaci: a, a + 2

i nie pisze tego w osobnych wierszach tylko w jednym ciągu

bo przekształcenia są równoważne,
i bez tego 8t. wystarczy napisać 8(b
3 + 3b
2 + 4b + 2) = 8k | 8, gdzie
k ∊ C ∧ k = b
3 + 3b
2 + 4b + 2
31 mar 15:34
Baś: Cześć Wam
Rumpek − polski, jak będziesz mieć, daj znać. Najlepiej wieczorkiem
31 mar 15:35
Saizou : ok dzięki wielkie, bo w odpowiedziach miałem inną odpowiedź i nie wiedziałem czy to jest dobrze
31 mar 15:36
Saizou : witajBaś i Rumpek
31 mar 15:37
rumpek: Basiek polski chyba dopiero w pon wieczorkiem

, bo były rekolekcje i sprzątnie domu =
nie było czasu
31 mar 15:41
Baś: Jasne, nie widzę problemu. Po prostu daj znać

Ja też chyba zacznę tak ćwiczyć mój poziom pisania wypracować
maleje 
jak się okazało.
Dość znacznie
31 mar 15:52
rumpek: Basiek bardziej niż mój poziom wypracowań chyba nie zmaleje
31 mar 16:08
Baś: No nie wiem. Ostatnio 40/50. Więc po prostu dno.

Nawet nauczycielka stwierdziła, że chyba
jednorazowo mi tak źle poszło, bo zazwyczaj nie mam takich niedociągnięć. No ale 7−ma rano w
piątek...
31 mar 16:11
kylo1303: 40/50 hahhaha.... no to bardzo slabo, bardzo... Ja ostatnio z maturki podstawowej z polaka
wyciagnalem 54% co bylo dla mnie niemalym sukcesem. A teraz mecze sie nad praca z polaka i
bibliografia
31 mar 16:19
Baś: To
jest słabo.
Ja jeszcze nic nie mam do pracy. Miałam dziś robić. Miałam robić cokolwiek, ale średnio wyszło
31 mar 16:22
rumpek: kylo1303 i jak ta rozszerzona co pisałeś

?
31 mar 16:24
kylo1303: Sry ze z takim opoznieniem, ogolnie to gosc jeszcze nie oddal, wiec wynikow nie mam (tak jak
mowilem, trzeba czekac miesiac na wyniki). Ogolnie poszla mi dobrze, napisalem wszystko,
wyniki w miare konkretne. Zadan juz troche nie pamietam. Maturka to byla wydawnictwa Pazdro o
ile sie nie myle, wiec mozliwe ze jest do znalezienie w internecie.
31 mar 17:30