logartymy
seweryn: logartytmy
mam 5 przykładów do rozwiązania z logarytmów
pierwszy log1/3 x=1/2 wyszło mi że x=3
ale za pozostałe 4 nie bardzo wiem jak się zabrać log √1/2 x=8√2
log2 √2 x=8√2
d=log5100−log54
log 25+log4
31 mar 15:23
seweryn: proszę niech ktoś mi to wytłumaczy
31 mar 16:25
MQ: logab=c ⇔ ac=b
log√1/2x=8√2 ⇒(√1/2)8√2=x
następne podobnie
d liczysz z własności logax+logay=loga(x*y)
kolejne też z tej własności
31 mar 16:30
konrad: ten co zrobiłeś jest źle
(1/3)1/2=√1/3 ≠ 3
31 mar 16:31