matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dowód
Olo:
x
2
−1
Udowodnij, że zbiór wartości y=
mieści się w przedziale <−1,1)
x
2
+1
31 mar 15:18
M:
9 lut 13:39
Jolanta:
x
2
+1−2
x
2
+1
2
−2
y=
=
−
=
+1
x
2
+1
x
2
+1
x
2
+1
x
2
+1
Dla x=0
−2
y=
+1=−1
1
Dla x≠0
−2
0>
≥−1
x
2
+1
−2
0+1>
+1≥−1+1
x
2
+1
−2
1>
+1 ≥0
x
2
+1
9 lut 23:09
Ponury Żniwiarz :
A jak zrobić to z tym?
x
2
−1
=m
x
2
+1
9 lut 23:14
Jasiek:
x
2
−1
=m
x
2
+1
mx
2
+m=x
2
−1 (m−1)x
2
+m+1=0 m≠1 i Δ≥0 ⇒ −4(m−1)(m+1)≥0 i m≠1 m∊[−1,1)
9 lut 23:27
Ponury Żniwiarz :
Podziękował ślicznie
9 lut 23:32