matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg arytmetyczny
MONIKA:
znalezć 13 wyraz ciągu arytmetycznego mając dane a111=44 i r = 1,25
31 mar 15:17
asdf:
a
111
= 44 r = 1,25 a
1
+ 110r = 44 a
1
+ 137,5 = 44 a
1
= −93,5 a
1
3= a
1
+ 12r a
1
3 = −93,5 + 15 a
1
3 = −78,5
31 mar 15:20