Oblicz a_1 i q ciągu geometrycznego wiedząc, że:
Marek: Oblicz a1 i q ciągu geometrycznego wiedząc, że:
a) a5−a2=6,75 i a4−a2=4,5
b) a4+a1=70,2 i a6+a3=438,75
c)a8−a4=360 i a7−a5=144
31 mar 15:16
Marek: pomoze mi ktos?
31 mar 15:19
Marek: pomocy
31 mar 15:42
Marek:
31 mar 15:59
kylo1303: aq
4−aq=aq*(q
3−1)=6,75
aq
3−aq=aq*(q
2−1)=4,5
skorzystaj z wzorow skroconego mnozenia, czesc ci sie poskraca, rownanie z jedna niewiadoma.
Pozostale analogicznie.
31 mar 16:08
Marek: skąd się wzięło to aq=92(q2−1)
31 mar 16:17
Marek: ten pierwszy ułamek z 9 w liczniku
31 mar 16:27