Geomatria analityczna
Tiamat: Mógłby ktoś powiedzieć jak to rozwiązać:
Napisz równanie płaszczyzny równoległej do prostych:
l1 : (x,y,z) = (1,0,0) + s(−1,3,2)
l2 : (x,y,z) = (1,0,0) + t(3,2,5)
i przechodzącej przez pkt A(−2,1,4). Uzyj postaci a)parametrycznej b)ogólnej
Kompletnie nie wiem od czego zacząć...
31 mar 14:48
MQ: Równanie ogólne płaszczyzny:
ax+by+cz+d=0
wektor [a,b,c] jest normalny (prostopadły) do płaszczyzny, więc musi być też prostopadły do
wektorów:
[−1,3,2] i [3,2,5], czyli iloczyn skalarny wektora [a,b,c] z każdym z tych wektorów musi być
równy 0.
Dodatkowe równanie dostaniesz podstawiając współrzędne punktu A do równania płaszczyzny.
31 mar 14:57
Tiamat: okk, a wektor {a,b,c] skąd mogę wziąć? Właśnie z podstawienia? :c
31 mar 15:16
MQ: No, [a,b,c] wyliczasz właśnie z podstawienia i iloczynów skalarnych
Acha, i jeszcze z podstawienia punktu (1,0,0), bo masz cztery niewiadome: a, b, c, d, więc
musisz mieć 4 niezależne równania.
31 mar 15:19
MQ: Sorry, p. (1,0,0) nie musi należeć do szukanej płaszczyzny, bo szukamy płaszczyzny równoległej,
więc ostatnie zdanie odwołuję.
31 mar 15:23
Tiamat: Czyli, że mam podstawić w ten sposób:
Ax+By+Cz+D = 0
A(−2) + B(1) + C(4) +D=0
−2A + B + 4C + D = 0
Nie za bardzo rozumiem jak co do czego tu podstawiać:x
31 mar 15:30
MQ: Można prościej:
Oblicz iloczyn wektorowy wektorów [−1,3,2] i [3,2,5]
Dostaniesz wektor [a,b,c] normalny do płaszczyzny szukanej.
Wsp. d wyliczysz z punktu A.
31 mar 15:31
Tiamat: okk uxv = (11,11, −11)
to jest łatwiejsze już :3 i to co wyszło to jest to [a,b,c] ?
31 mar 15:34
Tiamat: lipa mi wyszła:
11x +11y+11z −33=0
x+y+z−3=0
ma wyjść:
x+y−z+5=0
31 mar 15:38
MQ: Tak, mnie też tak wyszło.
Można to skrócić przez 11 i dostaniesz [a,b,c]=[1,1,−1]
Teraz masz równanie płaszczyzny:
x+y−z+d=0
W to podstawiasz wsp. p. A i dostaniesz d
31 mar 15:38
MQ: Podstawiłem i mi wyszło dobrze:
x+y−z+5=0
31 mar 15:40
Tiamat: aha! okk już mi się zgadza, jeszcze źle znaki na końcu postawiłam.
Dzięki wielkie za pomoc; )
31 mar 15:44